Anlamak nedir?

Çocuklar “Anlamıyorum!” derken, siz “Neden anlamıyorsun?” derken, anlamanın ve  anlamamanın nasıl bir durum olduğunu  düşündünüz mü?

Anlamak nedir? Düşünmek nedir? Bunu eski Yunan felsefecileri bilirmiş. 

Anlamak; harfleri /sözcükleri görsel imajıyla canlandırmak demektir.

Beyinin içinde daha önce  görülmüş orijnal imaj varsa hemen ona bağlantı kurulabilir.  Anladım diye hissedilir.

Fakat bir imaja  ya da doğru imaja bağlanamayınca soru çözemeyip çocuklar anlamadım derler.  Bunları Donguri çalışması örnekleri üzerinden bakalım. 

Durumu hayal edemiyor 

<1MX70>5 dakikada 2 tane oyuncak kart basan kart makinesi var. Basılan kartlar kat kat koyulmuştur ve bir kartın kalınlığı 3mmdir. 20 kart basmak için   kaç dakika gerekmektedir? 

Sol resime bakalım. Donguri’ye yeni başlayan bir çocuğa aittir. “5 dakika” ve ” 2 tane oyuncak kart”  sözcüklerini anlamasına rağmen” 5 dakikada 2 tane kart ortaya çıkar” anlamını bilemiyor. Durumu hayal edemeyince doğru resimi çizemiyor.  

6 ay sonraki resime bakalım.(Sağda) yelkovan 5 dakika ilerdikçe 2 tane kart üretildiği hayal edebildiği için doğru resimi çizebildi.   

 

   

  Canlandırılmış imajin karışıklığı

<1MX02>Kırmızı ve beyaz lalelerimiz var. Kırmızı, beyazdan 3 tane fazladır. Kırmızının sayısı 5 olduğuna göre toplam kaç tane lale vardır?  

Soldaki, yeni Donguri’ye başlayanların tipik yanlışıdır. fazla kelimesini görünce sadece +3 diye algılamış.

Sağdaki, Kırmızı, beyazdan 3 tane fazladır cümlesini doğru canlandırabildi.

 

 

 

 

 

<1MX92>Balinanın yemeği planktondur. Kırmızı plankton ve mavi planktonun toplamı 1,200 tanedir. Kırmızı, mavinin 5 katı olduğuna göre kırmızı ve mavinin sayılarını bulun.

(1.örnek) 5 kat yerine 5 tane fazla olan resmi çizmiş.  5 kat sözücüğünden canlandırılmış imaj yanlıştır. 

(2.örnek) kat sözücüğu doğru imajla bağlantı kuruldu.

   

   

 

 

(Türkçe kontrolu:İsmail) 

 

2 Comments

  1. Teşekkür ederim ayşehanım. Türkiye eğitim sisteminde geçekten matematiği anlayan, sanırm %10 bile değil..Bazı dahi çocuklar ve çok ders çalışanlardan bir kısım. Artık “çocuk bu sene açılmazsa bir sene sonra, yoksa iki sene sonra açılır”diye düşünebildiği çağ değil. Doktor, hastanın %90’ı iyileştiremiyorsa o ilaç kullanamaz. Eğitim de aynıdır. Eğitim sistemi, şimdi değişmelidir. Değişene kadar yapabileceğimiz şeyler var…

    Beğen

Yorum bırakın